trende

Ağız Kokusu – Sıkça Sorulan Sorular

Anasayfa » Ağız Kokusu – Sıkça Sorulan Sorular

Ağız Kokusu (Halitozis) ve Nefes Kokusu hakkında sıkça sorulan soruları sizler için bir araya getirmeye çalıştık. Farklı sorularınız için Bizimle İletişime geçebilirsiniz.

 
 
Ağız kokusu (Halitozis) nedir?

Vücut içerisinde üretilen, ağız, burun veya nefes yoluyla bazı durumlarda ise bu 3 yolun farklı kombinasyonları ile dışarı atılan kronik (en az 2 ay veya buna yakın süre kadar kesintili veya kesintisiz olarak devam etmiş) bir hal almış kokulara Ağız Kokusu – Halitozis adı verilmektedir.

 
Nefes kokusu nedir?

Eğer ağız kokusuna sebep olan çirkin kokulu gaz(lar)ın vücuttan dışarı atılım yolları arasında akciğer ekspirasyon havası (nefes) var ise bu özel duruma Nefes Kokusu adı verilir

 
Ağız kokuları kaç sınıfa ayrılır?

Halitozis – Ağız Kokuları sınıflandırılırken 5 farklı tipte sınıflandırılmaktadırlar.

  • TİP 1: Ağız Kaynaklı Sorunlar
  • TİP 2: Solunum Yolları Kaynaklı Sorunlar
  • TİP 3: Sindirim Kanalı Kaynaklı Sorunlar
  • TİP 4: Kan Gazları veyahut Alt Solunum Yolları Kaynaklı Sorunlar
  • TİP 5: Prikonejik Kaynaklı Sorunlar

Helicobakter pylori ağız kokusu yapar mı?

Kimi yayınlarda bu bakteri ağız kokusundan sorumlu tutulmuşsa da çoğu yayın H. pylori ve ağız kokusu arasında bir ilişki bulamamıştır. Kanaatim H. pylori’nin ağız kokusu yapmadığı yönündedir.

Her kötü koku ağız kokusu mudur?

Hayır. Ağız kokusu vücudun içerisinde üretilmeli, kronik olmalı (en az 2 aydır devam etmeli) ve bireyin kendisi ve/veya çevresindekiler tarafından fark edilmelidir.

Sigara ağız kokusu yapar mı?

Hayır. Sigara sadece sigara kokusuna sebep olur. Aynı şekilde soğan ve sarımsak da ağız kokusuna sebep olmazlar

Sabah uyandığımda ağzımda kötü bir tat ve koku oluyor. Ne yapmalıyım?

Buna fizyolojik ağız kokusu (tip 0) denir ve tedavi gerektirmez. Herkeste görülür ve uyandıktan en fazla bir-iki saat içerisinde kaybolur.

Gargara kullanmanın ağız kokusuna faydası olur mu?

Ağız kokusunu gidermede başarılı olan tek gargara şu an için Halitosil gargaradır (Bu gargaranın içeriğini hocam Dr. Murat Aydın hazırlamış ve firmaya bedelsiz olarak vermiştir). İçinde çinko barındırmayan bir gargaranın ağız kokusunu gidermesi mümkün değildir. Ancak kısa süre maskeleyebilirler. Fakat çinko içermeyen alkollü gargaralar düzenli kullanım için uygun değildirler. Uzun vadede ağız kokusunu arttırırlar.

Probiyotiklerin ağız kokusunu giderici özelliği var mıdır?

Hayır. Bu teorik olarak da mümkün değildir. Probiyotikler kullanıldığı süre boyunca bakteri profilini değiştirirler ancak kullanımı bırakıldığı anda organizmanın bakteri profili eski halini alır. Ayrıca probiyotiklerin bağışıklık sistemine etkilerini öngörmek güçtür.

Ağız kokusu bir hastalık mıdır?

Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bireyi şöyle tanımlıyor: “Bireyin fiziksel, sosyal ve ruhsal tam bir iyilik halidir” (https://www.who.int/about/who-we-are/frequently-asked-questions) Bu “iyilik hali”ni bozan her durum hastalık olarak tanımlanır. Öyleyse ağız kokusu hastalıktır.

Ağız kokusu antibiyotikle geçer mi?

Antibiyotikler herhangi bir mikroorganizma tarafından, başka bir mikroorganizmayı öldürmek veya çoğalmasını durdurmak için üretilen maddelerdir. Ağız kokusuna neden olan mikroorganizmaları yok etmek her zaman için kalıcı bir zafer değildir.

Açlıkta veya oruçta nefes kokusu niye artar?

Organizmanın enerji üretmek için başvurduğu ilk kaynak şekerler yani karbonhidratlardır. Bunu bulamazsa yağlardan medet umar. Yağdan enerji elde ettiğinde ise ortaya aseton, asetoasetat ve butirik asit gibi çirkin kokulu gazlar açığa çıkar. Bu gazlara keton cisimleri denir. Akciğerden nefese geçerler.


Ağız kokusu genetik midir?

Hayır fakat bazı genetik hastalıklar ağız kokusuna sebep olabilirler.

İshal ağız kokusu yapar mı?

İshal tek başına ağız kokusu sebebi değildir ancak kronik ishal, ağız kokusuna sebep olabilecek başka bir hastalığın semptomu olabilir.

Bağırsak kurdu (parazit) ağız kokusu yapar mı?

Evet

Kabızlık ağız kokusu yapar mı?

Evet. Kabızlıkta dışkı uzun süre kalın bağırsakta kalır. Haliyle bakterilerin dışkıyla temas süresi de uzar. Böylelikle kötü kokulu gazlar açığa çıkar. Bu gazlar ya kana karışıp nefes kokusuna dönüşecektir ya da bağırsaklardan ağza ulaşarak ağız kokusuna dönüşecektir.

Gebelikte ağız kokusu olur mu?

Olur. Gebelikte bireyler dişeti iltihabına yatkın hale gelirler. Bu tek başına ağız kokusu sebebidir zaten.

Laktoz intoleransı ağız kokusu yapar mı? 

Soruyu cevaplamadan önce laktoz intoleransının ne olduğundan bahsetmek gerek çünkü sıklıkla laktoz malabsorbsiyonu ile (laktoz emilme mekanizmasında bozukluk) karıştırılır. Laktoz intoleransında birey laktoza karşı immün yanıt verir. Bunu alerjiye benzetebiliriz. Oysa malabsorbsiyonda yalnızca laktozun emilme mekanizmasında sorun vardır. Her iki durumda da ağız kokusu görülmesi muhtemeldir çünkü laktoz emilemeyecek, bakteriler tarafından parçalanacak ve hidrojen gazı açığa çıkacaktır. Hidrojen gazı insan vücudu tarafından üretilemez. Bu gaz, bakteri ve kötü kokulu gazların kefilidir. Laktoz intoleransı ve laktoz malabsorbsiyonu tanısı koyabilmek için iki yöntem vardır. İlki nefes hidrojen testidir. Hastaya laktoz içirilir ve her 15 dakikada bir hidrojen gazı ölçümü yapılır. Bu işlem 2 saat kadar devam eder. Kliniğimizde yapılmaktadır. Diğer yöntemde ise hastaya laktoz içirildikten iki saat sonra kanda glukoz seviyesine bakılır. Artış yoksa intolerans veya malabsorbsiyon olduğu düşünülür. Bu da kliniğimizde yapılmaktadır. Fakat bu yöntemlerle malabsorbsiyon mu yoksa intolerans mı olduğu anlaşılamaz.

Ağız kuruluğu ağız kokusu yapar mı?

Evet. Ağız solunumu yapmak, ağız açık uyumak da ağız kuruluğu yapacağı için kokuya sebep olabilir.

Sinüzit ağız kokusu yapar mı?

Evet. Hatta diyebiliriz ki sinüzit çoğu zaman tek başına ağız kokusu sebebidir.

Alerji ağız kokusu yapar mı?

Evet. Geniz akıntısına sebep olan her şey ağız kokusu sebebi olabilir.

Ağız kokusu / nefes kokusu neden olur?

Bunun yüzlerce sebebi olabilir; diş taşları, yirmi yaş dişi iltihabı, çürük dişler, geniz akıntısı, hamilelik, parazit, çölyak hastalığı, glüten hassasiyeti, laktoz hassasiyeti, beslenme alışkanlıkları, düzenli kullanılan ilaçlar, kabızlık, ishal, alerji, orta kulak iltihabı, ince bağırsakta aşırı bakteri çoğalması, irritabl bağırsak sendromu, uzun süreli diyetler, zatüre, astım, bronşit, vs. vs.

Ağız kokusunu gidermek için ne kullanmalıyız?

Ağız kokusunun sebebi bulunmadan tedavi edilemez. Ancak maskelenebilir. Çinko içeren gargaralar (halitosil, pharmol Zn), çinko içeren sakızlar (Vivident karbonatlı), çinko içeren diş macunları (Colgate Sensitive Pro-Relief, İpana Expert 7 Diş eti Koruma, Signal Nutriaktif) yüksek miktarda çinko içeren besinler (kabak çekirdeği, ayçiçeği çekirdeği), asitli besinler (limon, kivi, portakal), metal içeren yemişler (ceviz, badem, fıstık) kokuyu azaltabilirler.

Ağız kokusu için evde ne yapılabilir?

Ağız kokusunun sebebi bulunmadan tedavi edilemez. Geçici bir süre maskelenebilir sadece. Bu da ter kokusunu bastırmak için parfüm sıkmaya benzer. Adaçayı, tarçın, nane, karanfil, okaliptus vs. ağız kokusunu gidermezler. Ağız bakımına daha fazla dikkat etmek, çinkolu gargaralar ve diş macunları kullanmak, dil fırçalamak evde yapılacak en iyi şeylerdir.

Vitamin eksikliği ağız kokusu yapar mı?

Literatürde ağız/nefes kokusu ile ilişkilendirilen bir vitamin eksikliği bulunmuyor. Dolayısıyla vitamin eksikliğinin tek başına ağız/nefes kokusu yapma ihtimali pek zayıftır.

Ağız kokumu kendim nasıl alırım?

Araştırmacı Mel Rosenberg bunun için bilek yalama testini öneriyor. Dilin olabildiğince arka kısmıyla bileğinizi yalarsınız ve kuruduktan sonra koklarsınız. Daha makul yöntem ise bir diş ipini iki parmağınız arasında gergin hale getirmek, sonra dilin arka yüzeyini iple hafifçe kazımak ve kuruyan ipi koklamak. Bazı diş ipi markalarında nane esansı vardır. Bu test için kokusuz olanları tercih ediniz.

Sabah uyanınca ağızda oluşan kötü kokuyu nasıl giderebilirim?

Buna fizyolojik ağız kokusu (tip 0) denir ve tedavi gerektirmez. Herkeste görülür ve uyandıktan en fazla bir-iki saat içerisinde kaybolur. Bir yudum su içmek yahut bir parça yemek yemek kokunun kaybolmasını hızlandıracaktır.

Yıllardır geçmeyen ağız kokusu olur mu?

Olabilir. Sebebi bulunamadan ve tedavi edilmeden koku kaybolmayacaktır. Bu kadar zaman bu hastalıktan muzdarip bireyler muhakkak tip 5 ağız kokusu adayıdırlar. Tip 5 ağız kokusu hastalarının nefesinde çirkin kokulu gazlar tespit edilemez. Aslında ağız kokusu yoktur fakat birey ağzının koktuğunu düşünüyordur. Her ne olursa olsun birey “ağzım kokuyor” diyorsa onu ağız kokusu hastası kabul etmek gerekir. Ne yazık ki görülme sıklığı pek de az değildir.

 

Whatsapp
Uzman
Uzman
Merhaba. Whatsapp Destek Hattımız 10:00 - 18:00 saatleri arasında hizmetinizdedir. Uzman Ekibimiz en kısa sürede cevap verecektir.
Bian Ajans